Pelin Karahan Fan

Tam Versiyon: Kadınlar depresyonun pençesinde
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyona bakınız.
Kadınlar depresyonun pençesinde
Ciddiye alınması gereken bu hastalık erkekleri bayanlardan daha az vuruyor.

27.02.2008 14:38
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hatice Güz, depresyonun kendine özgü belirtileri olan ve ciddiye alınması gereken bir hastalık olduğunu, özellikle kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görüldüğünü söyledi.

OMÜ Şehir Polikliniği'nde düzenlenen hasta eğitim seminerinde konuşan Doç. Dr.Hatice Güz, depresyonun kendi kendine çözülebilecek bir sorun olmayıp, biyolojik temelleri olan ve tıbbi olarak tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunu ifade etti.

Güz, depresyonla ilgili şunları söyledi: "Depresyon, kendine özgü belirtileri olan, çok iyi tanımlanmış ciddi ve ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. Öncelikle kişinin kendine saygısının azalması, aşırı yorgunluk, kendini suçlayıcı biçimde eleştirme ve uyku bozuklukları (aşırı uyuma, uykuya dalamama, uykuların bölünmesi gibi) ilk belirtilerdendir. Sonrasında kişi hiçbir işe yaramadığı, hatta yaşamaya değmeyeceği düşüncesi ile intihar düşüncesine kadar varabilir. Genel klinik tıpta, depresyon en yaygın ruhsal bozukluktur. Ayaktan izlenen hastaların yüzde12-36'sı ile, yatarak tedavi gören hastaların yüzde 30-58'inde depresif belirtilerin geliştiği saptanmıştır."

Depresyonun kadınlarda erkeklere göre daha sık görüldüğünü hatırlatan Güz şöyle devam etti: "Depresyon, tedaviye çok iyi yanıt veren ve sonunda tam olarak iyileşebilen bir hastalıktır. Depresif yakınmalarınız varsa kendiniz, çevreniz ve geleceğiniz için bir psikiyatriste başvurun. Hastalanma ve yardım isteme hakkınızı kullanın. Umutsuzluk hastalığın kendisi olduğunda, umutsuzluğunuzu paylaşmak iyiliğe giden yolun ilk adımı olacaktır."

beNide vuRyuoR o meLetManyaK
hee vaLLA benidee ÖzeLLikLe GSnin Kaybettii maçLardan Sonraa Üzgün Üzgün
Referans URL